To gode naboar

To gode naboer

Pat & Mat, eller betre kjent som To gode naboer her til lands, herja Barne-TV i min barndom. No har eg ikkje fulgt med på kva som går no til dags, men det er vertfall noko som går i gløymeboka ganske fort og som ikkje vert sett på som god under­holdning for oss «godt voksne» barn. Denne tsjek­ko­slo­va­kiske program­serien, er eit unntak. Mogeleg det var fordi den i utgangs­punktet vart laga som under­holdning for vaksne, om me skal tolke ganske så sikre kilder.

Min re-opdaging av serien starta eingong for to, tre år sida, då eg og ein beste­kompis sat og mimra om barndommens glamour, med høgde­punktet satt til klokka 18 kvar bidige kveld. Då me kom innom denne serien måtte me berre prøve å få tak i eit par episoder, berre for å sjå om det fortsatt var like under­hol­dande som i våre glade yngre år. Etter mykje om og men, fant me kun websider som inneholdt historien bak og om, men ikkje nokon plass me kunne få kjøpt herlig­hetene. Historien om to håpløse fyrer som hadde overflod av løysningar som alltid gjekk skeis kunne kanskje minne oss om korleis me eigentleg var sjølv :)

Ettersom me ikkje fant noko særleg av episoder, dalte heile «prosjektet». Heilt ein DVD-utgave lyste i mot meg på Platekompisen her i Bergen. Man trengte ikkje be meg to ganger om å kjøpe den. Den var allerede plassert på toppen av min allereie fulle famn med cder og DVDer eg berre «måtte» ha. Men etter eg fekk satt den i hylla mi, gjekk den likefort i gløymeboka. Usikker på kvifor, men slik vart no det eingong.

Til i går.

Me satt atter ein gong i sofaen, eg og min kamerat, og såg på denne boksen kalla fjernsyn. Ikkje mykje inter­essant som går der for tida, så me såg gjennom DVD-samlingen min etter ting me ikkje hadde sett før, eller som kunne under­holde oss ein regntung lørdags etter­middag. Då me fant igjen DVDen, var me ikkje seine om å setje den på og rydde plass på bordet til beina og noko godt å drykkje. Det tok ikkje lange tida før latteren gjorde gjenklang i rommet mellom mine tomme vegger. Me var, sett vekk ifrå «voksen-brusen», atter eingong dei to små gutane som satt benka foran den gamle TV-skjermen heime i stova i barndoms­heimen.

Så, first thing monday mornin’, eller vertfall etter arbeids­dagen er over, så er det igjen tid for å finne nye utgåver av denne klassiske serien. Kanskje eg også finner andre gamle Barne-TV-klassi­karar blant hylle­metrane?

Verdt å kikke på:

  • Per Marius

    Har hørt om en versjon med norske stemmer og ganske grisete språk. Har du hørt om den?

  • Nei, det var nytt for meg. Veit ikkje heilt om eg vil sjå/​høyre det :D
    Dog, gje meg ein lyd om du plutseleg finner det!